miercuri, 8 august 2012

Vulcanii noroioşi

Pentru cei care nu ştiu deja, Vulcanii Noroioşi sunt o ciudăţenie a naturii ce poate fi văzută pe raza comunei Berca, judeţul Buzău, la Pâclele Mari şi Pâclele Mici. Accesul cu maşina este relativ facil, existând şi câteva indicatoare care te ghidează către peisajul selenar al dealurilor pe care se află aceşti aşa-zis vulcani.   

Într-o zi toridă de august, parcurgerea "la pas" a distanţei de circa 500 de metri de la locul unde trebuie să laşi maşina şi până la noroiul ce bolboroseşte poate fi o adevărată piatră de încercare. Drumul are o pantă destul de abruptă, iar soarele te loveşte exact în moalele capului. Noroc cu vreo trei copaci la umbra cărora îţi poţi trage sufletul. Celor care au voinţă şi nu suferă de boli de inimă, natura le va răsplăti eforturile cu una din minunile sale.

"Craterele" vulcanilor noroioşi nu sunt foarte mari (circa un metru diametru), la fel şi "conurile" vulcanice, ce sunt doar nişte cocoaşe de pământ pe care le poţi escalada cu uşurinţă. 

Aşa cum se menţionează într-un articol din National Geografic, dedicat acestui fenomen natural, bulele de noroi sunt produse de emanaţii de metan care vin chiar şi de la 3.000 de metri adâncime. Noroiul vulcanilor aduce din adâncime mici cantităţi de hidrocarburi şi sare, precum şi fragmente de roci sedimentare şi fosile de organisme din Miocen. 
Zona e una ce merită vizitată, oferind imagini ce par desprinse din peisajele selenare sau din filmele SF.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu