În preajma Sărbătorilor de Iarnă, angajaţii unei multinaţionale din Zalău s-au transformat marţi, 18 decembrie, preţ de câteva ore, în părinţi adoptivi pentru cei 100 de copii din Centrul de Servicii Comunitare (CSC) din Cehu Silvaniei. Chiar dacă mai sunt puţine zile până la Crăciun, "Moşul" nu s-a arătat la faţă, însă a avut grijă să lase, la loc vizibil, dulciuri, sucuri şi fructe din belşug, copii şi adulţi, laolaltă, decorând globuri şi pregătind podoabele pentru bradul de Crăciun.
Reabilitat recent printr-un proiect european, CSC Cehu Silvaniei ţine loc de casă şi familie pentru mai mult de 100 copii, cu vârste cuprinse între câteva luni şi 20 de ani. Circa treizeci dintre ei sunt bebeluşi, suflete abandonate în maternităţile din judeţ sau copii ale căror familii nu au putut avea grijă de ei, din diverse motive.
Sala de sport a Complexului din Cehu Silvaniei îşi aştepta marţi, în jurul orei 18.00, vizitatorii dar şi copiii ce sunt deja familiarizaţi cu ea. De altfel, şi mulţi dintre angajaţii Tenaris cunosc locul, pentru că nu sunt aici pentru prima dată. Un joc gonflabil, câteva mese cu globuri, figurine albe de plastic, acuarele şi alte "ustensile" sunt deja pregătite pentru o seară ce se doreşte a fi plină nu doar de dulciuri şi alte bunătăţi ci, în primul rând, de căldură sufletească. În câteva minute, sala se umple şi mesele devin neîncăpătoare pentru mânuţele harnice ale copiilor, ghidate uneori de mâinile mai sigure ale adulţilor. Pensule subţiri, mânuite de degete pătate cu acuarele, încep să dea viaţă şi culoare îngeraşilor, renilor şi steluţelor albe de plastic. Globurile sunt şi ele pictate, cu grijă şi imaginaţie, iar hârtii colorate sunt decupate cu grijă, pentru a forma, mai apoi, decoraţiuni pentru pomul de Crăciun.
La ce mai "delicioasă" masă, Roxana, o fetiţă cu ten măsliniu şi zâmbet larg, a decorat un îngeraş de turtă dulce cu o pastă de zahăr, colorată. Povestea fetiţei şi a celor doi fraţi mai mici, Romeo şi Ciprian, e una impresionantă şi tristă. Cei trei copii au rezultat dintr-o relaţie de concubinaj, toţi având însă paternitatea recunoscută din punct de vedere legal. Familia a locuit într-o localitate din Sălaj, într-o casă construită cu ajutorul unui ONG. În 2005, părinţii au plecat la muncă în Spania, luând cu ei şi copiii. În urma unor neînţelegeri, aceştia s-au despărţit în 2009, mama revenind în ţară şi stabilindu-se la părinţii săi, în judeţul Bihor. Copiii au rămas în Spania, cu tatăl şi o concubină a acestuia. Cei trei copiii au fost repatriaţi în momentul în care tatăl a fost arestat, în Spania, pentru furt. Deşi iniţial mama a solicitat reintegrarea copiilor în familia sa, ulterior a revenit asupra deciziei, motivând că nu are posibilităţi materiale pentru întreţinerea lor. Ţinând cont că mama nu putea oferi condiţii corespunzătoare de trai pentru copii, iar tatăl este arestat în Spania, Tribunalul Sălaj a stabilit plasamentul acestora în CSC Cehu Silvaniei. Copiii s-au adaptat cu relativă uşurinţă la condiţiile din Centru, iar în prezent fetiţa frecventează cursurile şcolare, iar băieţii cursurile preşcolare în cadrul instituţiilor de învăţământ din oraş. Din păcate, viaţa lor a fost, recent, din nou dată peste cap.
"Revenit din Spania, tatăl s-a împăcat cu mama copiilor şi ne-a rugat să lăsăm copiii să stea o perioadă cu ei, la ţară. Am fost de acord, însă după două săptămâni ne-au sunat să mergem să luăm copiii, pentru că nu aveau cu ce să-i întreţină. N-au avut nici bani pentru a reveni cu ei la centru. Mai apoi, unul din băieţi şi-a făcut mai multe tăieturi pe o mână, spunându-i psihologului nostru că a văzut aşa ceva la tatăl său şi aşa crede că a va deveni şi el bărbat. Revenirea în familie nu este întotdeauna cea mai bună soluţie", povesteşte Ana Petruţ, directorul CSC Cehu Silvaniei. În această seară însă, toate gândurile rele au fost lăsate deoparte şi Roxana mănâncă zâmbind îngeraşul pe care tocmai l-a decorat. Roxana e doar unul din cei peste 100 de copii din centrul de la Cehu Silvaniei pentru care "familie" înseamnă doar personalul centrul şi, de câteva ori pe an, inimoşii angajaţi ai TenarisSilcotub.
"Sărbătorirea Crăciunului alături de copiii de la CSC Cehu Silvaniei este deja o tradiţie pentru TenarisSilcotub şi echipa de voluntari din companie. În acest an, la evenimentul special creat pentru circa 80 de copii din centru au participat 48 de voluntari TenarisSilcotub, angajaţi însoţiţi de familii şi prieteni. Fiecare copil a primit zeci de îmbrăţişări şi zâmbete, fiecare voluntar a fost tovaraş de joacă şi de bucurie pentru copii. Am făcut împreună ghirlande colorate, am decorat figurine de turtă dulce, am pictat globuri de sticla şi figurine din polistiren, am împodobit bradul şi am cântat colinde. Am râs şi am petrecut o seară plină de emoţie, în mirosul de portocale şi de turtă dulce şi ne-am despărţit de copii urându-ne sărbatori frumoase şi promiţând să ne vedem curand", sintetizează acţiunea de marţi Mirela Mihalcea, Coordonator Social în cadrul companiei menţionate.
Un total de 356 copii din Sălaj sunt instituţionalizaţi în unităţile subordonate Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC). Astfel, 94 de copii cu dizabilităţi sau fraţi ai lor sunt la CSC Şimleu Silvaniei (dintre care 13 la casa de tip familial din Iaz), 70 de copii la CSC Jibou (11 la casa de tip familial Someş Odorhei), 23 la CSC Zalău, 68 la case de tip familial din cadrul Complexului de Servicii pentru copii cu handicap din Zalău şi 101 la CS Cehu Silvaniei (dintre care 23 la case de tip familial).